Ahad, 8 Ogos 2010

Kelab Umno Luar Negara Gagal - Datuk Shabery


UMNO mendakwa pembangkang menjadikan pelajar Malaysia di Mesir sebagai ‘kilang’ untuk melahirkan pemimpin dan penyokong mereka.

Pengerusi Biro Kelab UMNO Luar Negara, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, Pas sanggup membelanjakan puluhan juta ringgit bagi memastikan program kehadiran pemimpin mereka di Mesir.

“Ini kerana mereka melihat Mesir tempat paling subur untuk meraih sokongan dalam kalangan pelajar Malaysia dan juga sedikit di England.

“Isu ini perlu dipantau dan dilihat dengan teliti kerana mereka telah dipolitikkan sebegitu rupa.

“Kami membuat strategic paper (pelan strategik), iaitu dalam bulan depan terhadap perkara ini,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Majlis Induksi & Makan Malam Pelajar Baru United Kingdom dan Ireland 2010 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam.

Beliau, yang juga Ahli Parlimen Kemaman berkata, peranan Kelab UMNO luar negara perlu dikaji semula dari segi modelnya sebagai tempat kehadiran dalam mencungkil bakat pemimpin sebagai saluran parti pada masa depan.

“Kelab UMNO perlu main peranan, berbeza daripada persatuan-persatuan lain di luar negara, khususnya untuk memilih pelapis dalam parti.

“Pelajar ini perlu dilengkapkan dengan ilmu pengetahuan dan kebolehan untuk mengartikulasikannya dan memahami beberapa prinsip kerajaan dengan baik, sekiranya mahu menceburkan diri dalam politik,” katanya.

“Kelab UMNO juga perlu main peranan secara berbeza daripada persatuan lain di luar negara, khususnya dalam soal memilih pelapis.
Menurutnya, jawatan parti dalam Kelab UMNO di luar negara bukan ‘jalan ekspres’ pelajar untuk mendapat jawatan dalam parti.

“Ini kerana kepimpinan perlu diuji dan dibina kebolehannya. “Saya berharap pelajar di luar negara ini dapat membawa aspek positif dalam negara berkenaan yang dapat diterapkan kepada negara kita apabila pulang nanti,” katanya.


Juragan : Mengapa salahkan mereka..?? Kerana mereka pun sebenarnya
sudah meluat dengan akhlak dan kebuasan nafsu serakah pimpinan
Umno si negara kita.
Dilaporkan,ramai dikalangan anak orang umno sendiri
telah berubah angin
serta bersama-sama meraikan kehadiran pimpinan
Pas apabila
mereka membuat lawatan ke Mesir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan