Khamis, 19 Mei 2011

Rintihan Hantu..Jadi Tarikan Pelancong Di Pahang..??

RAUB: Suara rintihan pada lewat tengah malam, hembusan nafas di tengkuk yang meremangkan bulu roma dan perasaan seperti diperhatikan seseorang, antara pengalaman seram ditempuhi anggota polis bertugas di lokap yang pernah menempatkan Mona Fandey bersama suaminya, Mohd Affandi Abdul Rahman dan pembantu mereka, Juraimi Hussin, di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Raub.

Suasana menyeramkan itu berlaku selepas ketiga-tiga mereka menjalani hukuman gantung hingga mati pada 2 November 2001 selepas didapati bersalah membunuh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Talam, Datuk Mazlan Idris pada 13 Julai 1993.

Selepas hampir 10 tahun kejadian menyeramkan itu ‘disimpan’ anggota balai berkenaan, baru sekarang ia didedahkan kepada umum dan orang ramai boleh menempuh sendiri pengalaman aneh itu apabila lokap berkenaan bakal dijadikan destinasi pelancongan dalam ‘Pakej Lawatan Berhantu’ yang dipromosikan Tourism Malaysia Pahang.

Pengarah Tourism Malaysia Pahang, Amran Abdul Rahman berkata, cadangan memasukkan lokap berkenaan dalam Pakej Lawatan Berhantu disuarakan sendiri polis pada mesyuarat bersama agensi kerajaan di Raub baru-baru ini, sebagai satu lagi tarikan ke daerah berkenaan, selain keindahan semula jadi dan bangunan zaman kolonial yang masih terpelihara.


Menurutnya, lawatan berhantu terlebih dulu popular di luar negara sebelum fenomena itu menular ke Malaysia lebih lima tahun lalu sehingga banyak pengamal paranormal menawarkan aktiviti sedemikian.

2 ulasan:

  1. ntah apa2. bab2 tahyul ni bagi la kat dorang. Yg mati di bunuh sbb percaya kat bomoh. Yg hidup lak percaya kat 'rezeki' dr hantu. hahaha. Punya la byk lg kazanah kat Pahang ni yg belum di 'explore' yg ni lak jadi keutamaan. Hantu betul laaaaa.

    BalasPadam
  2. kENAPA HANTU MERINTIH,HANTU MERINTIH SEBAB ORANG DAH TAK TAKUT LAGI KAT DIA,MANUSIA SEKARANG LEBIH JAHAT DAN MEROSAKKAN MANUSIA...

    BalasPadam