Isnin, 2 Januari 2012

Kenyataan Mufti Yang "Menyakitkan" Pencacai Umno..

Mufti Perlis Dr Juanda Jaya menyifatkan insiden yang berlaku di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim semalam sebagai "pembantaian mahasiswa" yang amat membimbangkan.

Bekas zamil pelawat di Universiti Oxford itu menimbulkan rasa hairannya kenapa perhimpunan itu sampai "menumpahkan darah sesama sendiri yang diharamkan oleh agama"?

"Apakah pintu musyawarah sudah tertutup? Kemarahan tidak akan selesai dengan memarakkan kemarahan! Masing-masing ada hak untuk bertindak, maka jagalah batasan hak masing-masing," katanya.

Seramai 17 mahasiswa ditahan dalam perhimpunan prokebebasan akademik di depan UPSI semalam dan seorang cedera serta dikejarkan ke hospital.

Kejadian itu mengundang kritikan keras pelbagai pihak, termasuk pembangkang, kumpulan mahasiswa, peguam dan NGO.

Pihak polis bagaimanapun menafikan menggunakan kekerasan dan mendakwa kecederaan peserta perhimpunan disebabkan "rempuhan sendiri" ke klinik berdekatan.

Dalam kenyataannya kepada Malaysiakini, Dr Juanda berkata, pihak berkuasa sewajarnya menggunakan kebijaksanaan -- yang didakwanya makin hilang -- setika kemarahan peserta perhimpunan itu memuncak.

"Ya, anda ada kuasa, tetapi biarlah orang hormat dan hargai kuasa anda, bukannya memarakkannya dengan fitnah kebencian!" katanya.

Dr Asri: Ingat apa berlaku di Tunisia

Sementara itu, bekas mufti negeri sama Dr Mohd Asri Zainul Abidin pula berkata, beliau terkejut melihat kecederaan yang menimpa mahasiswa terbabit -- Muhamad Safwan Anang -- dan jika terbukti polis melakukan, ia sesuatu yang malang.

"Apa pun kena siasat siapa yang salah. Saya berpendapat golongan terpelajar mesti diberikan ruang bersuara dengan syarat aman dari rusuhan.

"Jika mereka diganggu atau dicederakan, ia petanda kezaliman sesuatu pemerintahan," katanya.

Dalam kenyataannya awal pagi tadi, Dr Asri berkata, walaupun tidak semestinya tuntutan mahasiswa dipersetujui, mereka tidak wajar diperlakukan sedemikian.

"Jika mahu tahan, tahan dengan prosedur yang betul, bukan pukul. Menindas mereka hanya membangkitkan sentimen kebencian kepada pihak kerajaan yang nanti tidak dapat diubati lagi.

"Kena ingat apa yang berlaku di Tunisia!" katanya yang kini bertindak sebagai zamil di Universiti Oxford.

Katanya, suruhanjaya siasatan perlu dibuat dan menasihatkan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifudin Abdullah berjumpa secara tertutup dengan pihak polis.

JuRaGan : Macam mana rakyat nak percaya dengan polis yg jadi barua Umno,banyak dah insiden yang terbukti Polis penipu dan pembohong,satu cth : berkaitan sumpitan air kimia (Water Canon) ke atas hospital swasta pd himpunan bersih..pagi petang mereka nafikan,mereka ingat rakyat bodoh macam penyokong umno.Last2 terbukti memang betul perkara tersebut berlaku..kah3..mau kasi ulang lagi ka ini macam cerita..Di mana ada maksiat di situ Umno Sihat...3 ulasan:

 1. Juanda ni gila glamour..!!
  Pantang jer disuakan soalan, cepat jer dia respon.. walaupun belum dapat maklumat laysiakini minat dengan dia..terperinci lagi.

  Pasal tu laa Malaysiakini minat dengan dia...

  BalasPadam
 2. Alamak aaiih !

  Dah meloncat pulak komen aku...harap pembaca boleh faham laa..

  BalasPadam
 3. Dalam video tu FRU cuma berbaris tercegat sahaja mengawal keadaan..
  Yang membuat tangkapan ialah polis biasa..

  Kalau benar polis membelasah, takkan cuma dua orang saja yang
  cedera dan dihantar ke klinik..??

  Bila polis mula menahan, mahasiswa tu bertempiaran melarikan diri sehingga merempuh kedai-kedai berdekatan termasuk pintu kaca sebuah klinik.

  Patutpun mereka tercedera...

  BalasPadam