Khamis, 16 Februari 2012

Najib Senyum..Mufti Perak Kata "Lu ok Jib.."

Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini tidak menyalahi hukum syarak, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.
Beliau berkata, sebagai seorang pemimpin tidak salah untuk Perdana Menteri bersama-sama dengan bangsa lain dalam perkara yang berkaitan dengan adat.

"Sekiranya tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain tidak mengapa tetapi kalau sama-sama merayakan baru tidak boleh," katanya kepada pemberita selepas perasmian Seminar Profesionalisme Penceramah Agama Umno Bahagian Pekan 2012 oleh Perdana Menteri di sini Rabu.

Harussani yang hadir pada seminar itu berkata, Perdana Menteri memaklumkankepadanya bahawa beliau hanya berada di dewan untuk menerangkan polisi kerajaandan tidak terbabit dengan perarakan keagamaan dan tidak masuk ke dalam kuil ataudalam gua Batu Caves.

Mufti Perak itu sebelum ini dipetik sebagai berkata, orang Islam yang merestui dan turut serta dalam upacara keagamaan lain melakukan perbuatan syirik.

Mengenai Najib yang memakai Kurta iaitu pakaian tradisional kaum India padasambutan itu, beliau berkata, ia hanya budaya sahaja kerana orang Islam di Indiapun memakai pakaian yang sama.

2 ulasan:

  1. Cakap nafas bau duit orang ni

    BalasPadam
  2. Jangan lah jealousssss...

    Cop mohor mufti dah menbuktikan Najib dipihak yang benar !!
    terima laa hakikat itu....

    BalasPadam