Sabtu, 25 Februari 2012

Saya Tak Perlu Rujuk Kepada Presiden - Azizan

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata pemilihan exco kerajaan negeri adalah hak beliau tanpa perlu merujuk kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Azizan berkata, beliau telah menyerahkan senarai nama exco kerajaan negeri bagi 2012 kepada Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, yang juga Yang di-Pertuan Agong, dua hari lepas di Istana Negara.

"Walaupun Sultan Kedah menjadi Yang di-Pertuan Agong, segala pelantikan exco kerajaan negeri masih dalam bidang kuasa baginda, dan saya tak akan buat sebelum dapat perkenan baginda kerana ia tradisi kerajaan negeri.

"Biasanya, Tuanku Sultan akan perkenan, (terpulang kepada) baginda tolak yang tu (exco lama), dan bagi yang ni (exco baru), dan bila dapat surat, baru boleh bagi tau," katanya kepada pemberita malam ini.

Beliau berkata senarai exco dari Pejabat Sultan Kedah dijangka diterima Ahad ini.

Azizan juga berkata sebenarnya tidak timbul soal menolak pelantikan semula oleh dua Exco seperti yang dilaporkan kerana beliau belum mengeluarkan surat tawaran kepada mereka.

"Pasai apa dia nak hantar surat, saya tak buat tawaran lagi, kalau hantar surat, baru boleh tolak, surat tak hantar, tawaran nak tolak macam mana.

Spekulasi ni ada benda betul, dan ada tak betul," katanya.

Beliau mengulas khabar angin dua exco Kedah menghantar surat kepada beliau bagi menyatakan keengganan dilantik semula ke jawatan itu, yang dijadual diumumkan Selasa ini.

Dua Exco yang disebut-sebut berbuat demikian ialah Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi dan Timbalan Pesuruhjaya II Datuk Dr Ismail Salleh, yang dipercayai kerana kecewa dengan sikap serta kepemimpinan Azizan, yang juga Pesuruhjaya Pas negeri, berhubung pelbagai isu yang melanda pentadbirannya sejak kebelakangan ini.

Kedua-dua Exco tidak mengesah atau menafikan khabar angin itu, dan menyerahkan perkara tersebut kepada Azizan.

Majlis pelantikan anggota Exco kerajaan negeri Kedah bagi tahun 2012 akan diadakan di Istana Anak Bukit, Alor Setar.

1 ulasan:

  1. PARTI ISLAM SEMALAYSIA WAJIB AMAT BERWASPADA TERHADAP JARUM DENGKI OLEH SEMUA MEDIA UMNO-BN (ELEKTRONIK/CETAK)SEKUTU APCO PARTI DAJJAL UMNO-BN YANG AMAT-AMAT LICIK DALAM TIPU DAYA DAN HASAD DENGKI ,MENANAM JARUM KHIANAT & KEBENCIAN UNTUK MEMECAHBELAHKAN PARTI ISLAM ADALAH MATLAMAT GEROMBOLAN ARUS JAHILIAH DENGAN APA SAJA CARA ,WASPADA JUGA JARUM-JARUM YANG ADA DALAM PARTI ISLAM YANG MUNGKIN JUGA SEKUTU ABU JAHAL ,JANGAN LUPA AMANAT & NASIHAT ALLAHYARHAM TN USTZ FADZIL NOR ,ALLAHU AKHBAR !

    BalasPadam