Sabtu, 19 Mei 2012

Tengok nii..Anuar Musa Menentang "Arus" Umno..

Annuar menandatangan sebagai tanda sokongan hak royalti minyak kepada
 rakyat kelantan Sempena aksi final Piala FA antara Kelantan dengan Sime Darby malam ini,

Setiausahanya, Muhammad Hishammuddin Ghazali berkata, kempen tersebut sudah bermula sejak malam tadi dan akan berterusan sehingga malam ini.

"Kita mahu mengumpul sekurang-kurangnya 20,000 tandatangan sebagai sokongan terhadap usaha kerajaan negeri menuntut hak royalti negeri itu," katanya kepada Harakahdaily.

Selain tandatangan, pihak Gegar juga katanya akan mengadakan persembahan dikir royalti dan puisi royalti secara spontan di perkarangan stadium tengah hari ini.

Mereka juga turut membuka khemah khas Royalti Minyak sebagai simbolik kempen mereka.Serentak itu juga, satu lagi NGO bersama mereka iaitu Gerakan Rakyat Boikot Petronas turut menganjurkan kempen serupa.

Gerakan itu antara lain mahu rakyat khususnya Kelantan untuk memboikot Petronas selagi tidak membayar wang royalti kepada Kelantan.


"Kita juga akan edarkan 10,000 pelekat 'huruf R' yang berwarna merah sebagai tanda menuntut royalti dan pelekat boikot Petronas," kata Hishammuddin lagi.

Kempen serupa sebenarnya pernah dibuat Gegar pada aksi final Piala FA 2011 lalu ketika Kelantan bertemu Terengganu di stadium sama.

Sebagai kemuncak malam ini, mereka akan menaikkan kain rentang gergasi menuntut royalti.

4 ulasan:

 1. Elok di panjang panjangkan pelekat "Huruf R" itu luar Kelantan.,sbagai tanda sokongan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Setuju sangat tu. Saya dah lama boikot petronas sejak isu tak mahu bagi royalti kat Kelantan walaupun saya bukan anak negeri kelantan.

   Padam
 2. sokong sangatla dan hapuskan umno baru beres isu royalti minyak kerana umno yang dalang penghalangnya

  BalasPadam
 3. saya telah lama amalkan buy petronas products last sejak issue tuntutan ini bermula.

  BalasPadam