Isnin, 7 Februari 2011

Oii Poliss...Apa Salah Saya..??

Kehadiran polis hadir ke rumah Setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM) S. Arutchelvan disifatkan beliau sebagai membuang masa sahaja.

Menurut Arutchelvan, tidakan polis itu seolah-oleh cuba untuk menakut-nakutkan rakyat sedangkan lebih banyak kes melibatkan masalah jenayah di negara ini yang perlu diselesaikan.

Tindakan polis ini didakwa ada kaitan dengan kehadirannya sewaktu perhimpunan anti-Presiden Mesir, Hosni Mubarak Jumaat lalu.

“Polis sepatutnya ada lebih banyak kerja yang penting daripada mengambil keterangan saya. Kita tengok kadar jenayah dan yang lain-lain, saya rasa mereka ada banyak isu lain yang perlu difokus,” katanya.

Semalam empat orang anggota polis yang diketuai oleh seorang Inspektor dari Ibu Pejabat Daerah Cheras hadir ke rumah Arutchelvan di Kajang pada jam 6.30 petang untuk meminta keterangan berhubung kehadiran beliau pada perhimpunan tersebut pada 4 Februari yang lalu.

“Kalau dia ingin mengambil keterangan, mereka sepatutnya memberikan Notis 111 Kanun Acara Jenayah dan notis itu perlu dicatat tarikh dan masa bila keterangan itu ingin diambil dan meminta untuk hadir. Jika kita tidak hadir baru boleh meminta waran untuk kita ditangkap.

“Dalam kes ini saya terus diberikan surat dan mereka terus ingin mengambil keterangan saya. Saya enggan memberikan keterangan kerana prosedur mereka salah,” katanya.

Arutchelvan membuat laporan polis di Balai Polis Kajang berhubung kejadian terbabit dan menganggap tindakan pihak polis terbabit merupakan satu ugutan.

Beliau menegaskan rakyat berhak berhimpun seperti yang termaktub dalam perlembagaan sekiranya berlaku ketidakadilan terhadap mereka.

“Semua pemimpin dunia yang berwajah diktator dan salahguna kuasa memang tergugat dengan apa yang berlaku di Mesir dan Tunisia. Mereka takut ia akan merebak ke serata dunia,” katanya.8 ulasan:

 1. ini polis tarak kira you salah ka tarak salah...apasal lu join sama PR,sekarang Polis tarak akai mau pikir,dia orang jadi "Barua" sama ini Umno taik,umno arah siasat..dia akan siasat.

  BalasPadam
 2. Polis ni ambil keterangan macam orang korporat UMNO dapat projek melalui rundingan terus. Nak mudah dan cepat je, tak kira dah prosedur yang perlu diikuti.

  BalasPadam
 3. Polis sekarang jalan tugas tak profesional, hanya ikut telunjuk UMNO laknatullah

  BalasPadam
 4. SEMUA TAK BETUL.
  Polis Tak Betul,BN Tak Betul,PR Tak Betul,Pemain Bola Tak Betul,Kutip Sampah Tak Betul,Perhilitan Tak Betul,SIAPA YANG BETUL NI!!!
  Tukang Komen Betul Ke.
  Susah Susah Kau Org.Takyah lah Melalak,Gi Buat Semua Kerjatu,Akulak Nak Tengok Macam Mana yang Dikatakan BETUL olih Kau Org.

  BalasPadam
 5. Yang Mula mulatu,Menyamar India,
  3 Org Tanpa Namatu Mesti Melayu.
  Apani Melayu,Berbalah Saja,Dapat Apa?
  Melayu,Melayu,Melayu,Apa Isupun Berbalah
  sesama sendiri,
  Cina Buat Duit,India Diam Diam Ubi.
  Melayu,Melayu,Melayu,Sudah Lahtu Melayu.

  Ingatlah Melayu:
  Anjing Menyalak Bukit,Bukit Takkan Runtuh.

  Ada Sorang Melayu,Cuba Jadi Anjing,
  Masuk Dalam Bukit,Nak Menyalak Dari Dalam Bukit.
  Mendaki,Mendaki,Mendaki...Dah Nak Sampai
  Puncak Bukit,Jatuh Dari Atas Bukit.
  Skrg.Ni... Jadi Anjing Menyalak Bukit,
  Bukit Belum Runtuh Juga.

  BalasPadam
 6. Al Mala-u Bandar8 Februari 2011 10:27 PG

  Melayu bukit duduk di bukit jelah. Panggil bini di halaman pun kena jerit-jerit. Maklum le duduk bukit. Dia pun menyalak, nampak orang lain menyalak.

  Kalau benda yang dibuat oleh polis tak kena, takkan tak leh tegur. Esok kalau polis datang rumah kau cekup bini kau tanpa waran baru kau tahu.

  BalasPadam
 7. pelawok...pelawok....pelawok...pelawok....belako-belako kl gilo kuasa......

  BalasPadam
 8. Gilo kuasa apa ke benda... bukan dapat jawatan JKKP pun. Bodoh punya orang. Lawak?... sekarang gelak.... esok dengan kau, bini kau, anak kau, mak bapak, mak bapak mertua kau, datuk nenek kau dan anak kau dalam kandungan dicekup di bawak ke balai tanpa ikut prosedur baru kau tahu. Kot meraung-raung tak dak sapa nak tolong baru kau tau.

  BalasPadam