Isnin, 7 Mac 2011

Panass...Protes Ke atas Taib Mahmud Memuncak..Berpegang dengan spanduk dan plakat membanting korup Ketua Menteri Sarawak Taib Mahmud, beberapa persekitaran dan aktivis hak asasi manusia turun ke jalan di London dan Ottawa semalam mendesak kerajaan British dan Kanada masing-masing untuk membekukan asetnya.

Kedua-dua protes diadakan di depan perniagaan milik keluarga Taib - Ridgeford Properties Ltd dan Ridgeford Consulting Ltd dan Sakto Corporation - di London dan Kanada masing-masing. Protes London diyakini telah dipimpin oleh penyiar Radio Free Sarawak Petrus Yohanes Jaban, orang asal Sarawak, dan online portal Sarawak Laporan editor Clare Rewcastle Brown. Protes Ottawa dikatakan telah dipimpin oleh Mutang Urud, seorang pemimpin adat dari Sarawak yang telah tinggal di pengasingan di Kanada sejak awal 1990-an.


Mutang ditangkap dan ditempatkan di sel isolasi oleh kerajaan Taib pada bulan Februari 1992 untuk menjalankan Masyarakat Adat Sarawak 'Association (sipa). Yang berpusat di Switzerland Bruno Manser Fund (BMF), yang menyiarkan foto-foto kempen anti-Taib hari ini, kata aktivis dari Malaysia, Kanada, United Kingdom dan Switzerland yang terlibat dalam protes itu pagi semalam.

Para penunjuk perasaan memanggil kedua-dua kerajaan untuk membekukan aset syarikat Taib-berkaitan sebelas semuanya - sembilan di Kanada dan dua di British -. Sembilan syarikat, dipercayai memiliki nilai dianggarkan sekitar "beratus-ratus juta dolar AS" dan adalah sebahagian daripada senarai hitam 49 syarikat berkaitan keluarga Taib di lapan negara yang dikenalpasti oleh BMF. BMF kebetulan juga menyeru kepada semua lapan kerajaan untuk membekukan aset Taib di negara-negara ini.

13 syarikat di Malaysia

Dalam pendedahan, BMF mencatatkan bahawa 13 dari 49 syarikat yang disenarai hitamkan berada di Malaysia dan Cahaya Mata Sarawak (CMS) Taib memimpin sendiri. CMS diduga memegang monopoli dalam projek-projek di Sarawak. Taib, yang telah berkuasa sejak tahun 1981, sedang menghadapi rentetan tuduhan termasuk perampasan tanah, kesalahan pentadbiran dan kewangan semasa dan dalam pemilihan ketua Menteri Sarawak dalam pilihanraya yang akan menentukan.

Alam Persekitaran telah menuduh dia memusnah penebangan di negara dan telah mendakwa bahawa kekayaan yang sangat besar peribadi Taib adalah berasal dari perkosaan kekayaan sumber hasil alam negara. Pembangkang dan NGO di Sarawak juga mendedahkan isu-isu dan laporan dari 'keuntungan haram' keluarganya dengan mengorbankan pribumi miskin negara. Sarawak yang merupakan pusat minyak dan gas dilaporkan negara termiskin ketiga di Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan