Isnin, 2 Mei 2011

Semua Turun...Hari 'Marah' Di Masjid Negara..

Bertempat di Masid Negara tanggal 6 Mei ini bakal mengukir satu lagi sejarah negara Malaysia moden apabila menjadi medan himpunan rakyat menunjuk rasa pada Hari Amarah Rakyat Malaysia.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, 6 Mei ini yang jatuh pada Jumaat menyaksikan himpunan besar-besaran dari semua kalangan rakyat yang mempunyai perasaan marah dan tidak puas dalam banyak perkara.

"Paling kemuncak dalam isu fitnah video seks melibatkan sumpah laknat yang dilakukan oleh salah seorang terlibat, Eskay Abdullah yang menyalahgunakan tindakan itu yang jelas bercanggah dengan syariat agama.

"Mewakili lebih 60 badan-badan Islam dalam negara ini, saya berharap himpunan aman itu berjaya menyatakan hasrat semua pihak yang mempunyai rasa marah dan tidak bersetuju dengan tindakan politik fitnah, keji dan kotor," tegasnya.

Bercakap pada Harakahdaily malam ini, Azmi berkata, selepas menunaikan solat Jumaat, himpunan mendesak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengambil tindakan segera terhadap Eskay yang berbuat demikian di dalam sebuah masjid di Sentul, Jumaat lepas.

Dalam isu sama, Azmi yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menyentuh perkara itu dalam Majlis Selamatkan Dewan Bahasa Pustaka (DBP)di Perpustakaan Bandar Dalam, dekat sini, malam tadi.

Azmi bertegas, nampaknya terlalu banyak perlu diselamatkan di negara ini seperti kampung orang Melayu, tanah orang Melayu, aqidah bangsa, Bahasa Melayu dan berbagai lagi.

"Negara kita seperti sedang mengalami konsep pandang ke belakang meskipun yang dilaungkan kepada rakyat adalah pertumbuhan, kemajuan dan pembangunan kebendaan tetapi dalam masa sama, banyak perkara yang hilang," jelasnya.

Mengambil contoh, DBP yang ditegakkan atas keringat, darah dan air mata rakyat, ia bukan sekadar satu lembaga tetapi lahir dari aspirasi bangsa yang luar biasa, kini sudah tidak bermaya lagi dengan hutang ratusan juta.

Lebih menyedihkan, tambahnya, apabila Dewan Bahasa Pustaka kini lebih dikenali dengan Dewan Pusara Bahasa kerana akibat salah urus dan tindakan pihak terbabit campur tangan dalam pentadbirannya, tiada kemajuan bahasa yang dapat dilakukan.

Namun, katanya, apabila ada rakyat bangun menyuarakan bantahan, pihak berkaitan menyifatkan 'ini suara orang gila, mereka yang suka berhimpun di jalan raya dan hanya beremosi'.

Dalam pada itu, tegasnya, tanyalah hati kecil mereka yang berbicara sedemikian rupa, mereka sendiri akan mengakui bahawa gara-gara merekalah rakyat Melayu khususnya, sedang berbicara dalam bahasa bangsat di negara sendiri.

Orang Melayu sedang menagih simpati dan meminta-minta dengan siapa lagi dan memohon pertolongan dan yang lebih parah kerana golongan atasan itu telah mati rasa dan perasaan yang lebih teruk dari mati pucuk.

6 ulasan:

 1. sembahyang hajat untuk menjatuhkan pihak lawan tak nak komen sekali ke....hehehhe

  BalasPadam
 2. jom kita pakat p ramai-ramai beri sokongan

  BalasPadam
 3. bukan menjatuhkan tapi utk kemenangan menentang org yang zalim itu salah ke saudara. memang sembahyang hajat ni sepatutnya menjadi senjata dan amalan org islam. kerajaan patut buat perkara ini. Alquran dibaca dan difahami bukan utk bersumpah utk aibkan org. kenapa hal sebegini berlaku? jawapannya org yg bersumpah dgn memegang alquran tak tahu isi kandunganya.dia cuma tau pegang dan bersumpah seperti burung tiong yg ikut apa yg tuannya ckp.

  BalasPadam
 4. Malaysia diperintah oleh pemimpin yang jahil
  agama dan nak rakyaat jadi keliru dan mahu
  rakyatnya turut jahil.Jom ubah supaya kita
  tidak terus hanyut selamaxnya.

  BalasPadam
 5. aku sejak 2 polis tembak altantuya .... walau bukan sedara aku .... menyampah sangat dengan corak pemerintahan UMNO. Nampak sangat di kambing hitam 2 plois tu nak tutup cerita. Mangsa sekarang adalah Dt Sosilawati ... dalang pembunuhan pasti terlepas seperti dalang pembunuhan altantuya.

  BalasPadam
 6. anon 1:59
  kalau jahil agama jangan masok campor pi cari tok guru belajar agama tapi jangan pi dok belajar bab haid dan ambil udhud kerana umur dah pak baliar takkan.

  BalasPadam