Selasa, 28 Mei 2013

Terbaekk..Apabila PAS Sudah Tersasar..??

Sebagai sebuah parti politik dan Gerakan Islam yang wujud agak lama (1951), PAS mengharungi liku-liku perjuangan dengan penuh tenang, sabar dan matang. Apatah lagi kehadirannya ketika ini mempunyai impak yang besar dalam politik negara.

Tatkala DAP mendapat sokongan besar rakyat khususnya kaum Cina dengan memenangi 38 kerusi parlimen, PAS mengalami kemerosotan, apabila hanya memperolehi 21 kerusi parlimen pada PRU13, Pas sudah tersasar dari 54 parlimen target seperti diumum Pengerusi Road Map PAS Pusat, Datuk Husam Musa. Sementara menunggu laporan postmortem PAS Pusat yang diketuai Naib Presiden, Sdr Salahudin Ayub, tentu sekali muhasabah punca kekalahan teruk di sesetengah kawasan Melayu seperti di kawasan luar bandar dan Felda dibincangkan dengan lapang dada.

Kehilangan Kedah dari pemerintahan PAS dan Pakatan Rakyat, kegagalan merampas semula Perak, kemerosotan kerusi Parlimen dan Dun di Kelantan, kehilangan satu-satunya Dun PAS di Negeri Sembilan, Paroi, kegagalan memperolehi sekurang-kurangnya 20 Parlimen di Sabah dan Sarawak meskipun dikatakan gelombang 'INI KALILAH' begitu luar biasa adalah sesuatu yang sangat pahit untuk ditelan.

Apapun yang kita perkatakan mengenai penipuan dalam pilihanraya, kegagalan SPR bertindak adil dan telus, kehadiran pengundi hantu dan seribu satu macam dakwaan, pada ketika ini, BN adalah pemenangnya!

Setelah PR mengadakan road tour Blackout 505 dan kemuncaknya anjuran 60 NGO di Amcorp Mall Petaling Jaya, Sabtu lalu, apa lagi yang mahu dilakukan selepas ini?

Sementara menantikan petisyen difailkan dalam masa terdekat, tugasan mengekalkan momentum sokongan rakyat bukan perkara mudah. Sesetengah rakyat berpendapat, inilah masanya baik BN atau PR yang mendapat mandat semula di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan melaksanakan janji-janji dalam manifesto.

Notis mesyuarat agung di semua peringkat telah dikeluarkan oleh Setiausaha Agung PAS. Ia saluran terbaik untuk menyemak, menilai dan melakukan koreksi terhadap kemampuan parti. Sama ada pemilihan secara syura atau pertandingan, lakukan dengan penuh harmoni. Jika ada calon yang lebih baik, boleh dicadang untuk menjadi pemimpin baru. Tidak perlu lobi melobi, kerana perwakilan ada pilihan tersendiri berdasarkan kriteria dan track record lalu.

Menuding jari mencari kesalahan dan kelemahan orang lain memang mudah. Tidak semudahnya akur dengan pertanggungjawaban atas bahu sendiri. Namun, bagi orang yang berjuang atas kebenaran, bangkit dari kekalahan dan mara dengan semangat baru... itulah keyakinan atas kemanisan iman!
Kalah dalam pilihanraya bukan bererti tewas dalam perjuangan. Mencontohi perjuangan para Rasul, sahabat dan pejuang terdahulu yang jauh lebih sukar; sesungguhnya menjadi motivasi berguna.

PAS telah melalui tempoh-tempoh pilihanraya yg panjang dan sukar. Ada waktu bersendirian dan bertahaluf. Usahakan untuk meraikan pandangan berbeza dan kritis meskipun dari kawan PR kita, blogger-blogger pro PR maupun lawan kita BN. Jangan rendahkan martabat kita dengan jawaban atas komen secara keterlaluan.

Bagi saya pimpinan tertinggi PR harus bertemu dalam masa terdekat untuk jernihkan suasana. Bincang hala tuju parti dan buat rumusan serta tentukan keutamaannya bagi hari-hari yang mendatang. Baik Dewan Pemuda PAS dan AMK, anda adalah harapan anak muda. Tidak manis guna medan yang tidak sesuai. Tangani dengan penuh bijak atas keluasan intelektual masing-masing. Pemimpin mesti berjiwa besar, jangan rendahkan martabat diri dengan kenyataan yang penuh emosi dan tidak menguntungkan sesiapa.

Selaku AJK PAS Pusat dan Presiden ANAK, saya memikul tanggunjawab atas kemerosotan prestasi khusus di kawasan Felda. 18 Mei lalu pimpinan ANAK mengadakan perbincangan panjang mengenai halatuju ANAK dan proses penjenamaan semula ANAK. Saya sedang merangka proses peralihan kepada pemimpin pelapis ANAK, suatu nafas baru dari pemimpin sedia ada. Akan tiba masanya, saya perlu berundur untuk memberi ruang kepada pemimpin lain yang lebih berwibawa.

ANAK mesti diperkasa seperti NGO-NGO lain. Biar bagaimana sekalipun layanan rakyat kepada kita; cemuhan, fitnah, maki hamun dll, mereka adalah mad'u dan pengundi kita. Anggaplah kita yang silap, semak pendekatan, kekuatan akar umbi dan kedudukan kita di tengah masyarakat.

Insya Allah, PAS akan terus berada di persada politik negara dengan segala kemampuannya dan menyumbang untuk kepentingan masyarakat majmuk. Siapa pun yang menerajui parti khususnya selepas Muktamar November ini; keutamaannya adalah menegakkan perjuangan yang suci dan murni ini...

Daripada terus membicarakan polemik ulama atau profesional, yang kadang kala perdebatannya jadi kasar dan hilang adab, adalah lebih baik fokus kepada dasar perjuangan dan khidmat bakti kita untuk masyarakat. Mengaku kelemahan diri dan hormati pandangan pihak lain.

Mudah-mudahan kita terus mantap dalam satu pasukan, harapan rakyat hari ini dan masa depan.

PAS FOR ALL

10 ulasan:

 1. PAS parti dok syog sendiri.....

  BalasPadam
  Balasan
  1. sbb syok sendirilah UmnoPorn ketakutan...

   Padam
  2. PAS kadang-kadang seperti keliru dengan perjuangannya di dalam Pakatan Rakyat sedangkan hakikatnya mudah, tumbangkan UMNO/BN kemudian bincangkan prinsip-prinsip yang ingin ditonjolkan ketika di dalam kerajaan secara maufakat.

   Padam
 2. Keliru lagu mano pulak?dah tak tumbang nok buat lagu mana lagi....acu pakat pikir belako...

  BalasPadam
 3. PAS masih dalam tempurungnya sendiri....tidak memahami perjuangan PAKATAN...sebab tu jadi mcm ni...menang pun keranan berada dalam PAKATAN....sebab tu Kedah tewas kerana pimpinan PAS tidak dapat membezakan antara parti dan negeri....biasala pengurusan stail kampong2.....jauh terkebelakang dari strategi politik negara....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sebahagian kepimpinan PAS di negeri Kedah sememangnya tidak mesra dengan Pakatan Rakyat... malah mereka cenderung untuk meragui kesetiaan ahli PAS sendiri yang memberikan kritikan walaupun kritikan untuk tujuan kebaikan. Ini menjadikan PAS lemah... selain pemimpin seorang tu lah yang menyebabkan PAS Kedah bergolak di bawah kepimpinannya sendiri.

   Padam
 4. Tidak perlu dimejabulatkan kemelut antara AMK dengan Pemuda PAS.Jelas dan terang Hadi Awang,Presiden PAS telah melakukan kesilapan menandatangani watikah calun untuk Redwan Ismail sebagai calun Kota Damansara.Akibatnya Pakatan Rakyat kehilangan 1 kerusi Parlimen.Pemuda PAS wajar terima hakikat ini - yang salah tetap salah,walau pun Hadi Awang Presiden PAS.Dia bukan malaikat.Enggan dan tak mampu membuat teguranlah yang menyebabkan PAS jadi sebuah parti yang lemah.Kehilangan Kedah adalah sebaik contoh walau pun sejarah telah membuktikan kelemahan ini diTrengganu dulu.Setuju dengan pandangan anpa Nama 9.19,26hb Mei.Bukan sahaja "pengurusan stail kampong" tapi lebih teruk lagi - "tak tahu dan tak faham mengurus".Pembelaan Pemuda PAS terhadap Hadi Awang sekadar nak mengampu Presiden,tidak berdasarkan hakikat.Hadi Awang sudah sampai kepenghujung usia perjuangannya.Seorang yang memegang jawatan terlalu lama akan tenggelam-punca hingga tak tau apa yang ditandatanganinya.PAS memerlukan seorang Presiden baru untuk menghadapi PRU ke14,seiring dengan inspirasi Pakatan Rakyat untuk mengharung zaman baru dengan pemikiran baru.Sekiranya PAS enggan berbuat demikian,PAS akan sama-sama dikapankan bersama UMNO.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Inilah suara Parasit dalam Pas.

   Padam
  2. Tanpa Nama 28 Mei 2013 11:02 PTG jika kau kata Tanpa Nama28 Mei 2013 10:37 PTG sebagai 'Suara Parasit dalam PAS'.

   Kau pula apa? Suara Assabiyyah dalam PAS?

   Saya walaupun ahli PAS, namun jika perkara itu dilihat salah, pelik sehingga menimbulkan kegusaran di kalangan ahli mahupun masyarakat. Kita minta satu siasat berhubung perkara ini diadakan. Jika salah, walaupun Presiden sendiri, walaupun dia adalah ulama besar atau siapa sahaja perlu diambil tindakan selaras dengan peraturan. Namun jika dia tidak bersalah selepas siasatan yang telus telah dilakukan maka PAS wajar melindungi dan membelanya.

   Kita tidak wajar melindung sesiapapun yang berbuat salah jika hanya kerana dia ahli kita, namun kita juga tidak wajar membiarkan sesiapa sahaja dinafikan untuk mendapat kebenaran dan keadilan walaupun dia bukan ahli kita. Itu yang Islam ajar di dalam bab Assabiyah.

   Yang benar adalah benar, yang salah tetap salah.

   Padam
  3. jaga antara parasit dan assobiyah pas,betul ke ahli pas ni,nampak mcm idak je.tunggu je lah muktamar nanti siapa yg puas hati,bukan takde salurannye,tapi yg takde ahli pas disinilah saluran untuk menyamar ahli pas untuk tunjuk hero,tak payah tunjuk herolah kalau baru berpolitik.

   Padam